Kde se pěstují olivovníky?
Asi 90 procent všech olivovníků na světě se pěstuje v oblasti Středomoří, z toho 60 procent je soustředěno v Itálii, Španělsku a Řecku. Olivy se pěstují také v Turecku, Tunisku, Portugalsku, Sýrii a Maroku. O pěstování oliv se pokouší i Austrálie, Argentina nebo Čína.
Zrání oliv na severní polokouli:
V dubnu (s mírnými rozdíly mezi jednotlivými zeměmi díky různé meteorologii) se objevují na olivovníku bílá kvítka.
V červnu olivy mění barvu - ze zelené, přes fialovou až po černou. Plod se postupně plní olejem.
V září probíhá sklizeň zelených oliv, v prosinci sklizeň černých oliv.
Jak probíhá sklizeň:
Samotná sklizeň probíhá většinou tradičně - mechanicky. Olivy se srážejí rukami, pomocí různého nářadí nebo hole na zem, kde jsou zachytávány do velké sítě, nebo se sbírají ručně (pomocí žebříku) do velikých nádob. Moderní sběr využívá sací stroje nebo stroje které střásají olivy na zem.
Poznámka pro našince: Olivy není možné jíst rovnou ze stromu nebo syrové, jak je tomu zvykem u jiných plodů zrajících na stromech.
Úrodnost:
V olivovém háji roste běžně 100 až 250 olivovníků na každém hektaru a na každém olivovníku dozraje v průměru 15 až 50 kg oliv. Pro získání 1 litru oleje je potřeba 4 až 6 kg oliv, což závisí na odrůdě a způsobu lisování. Proto výtěžek olivového oleje z 1 hektaru může být až 3000 litrů ročně.
Tyto výtěžky jsou rok od roku velmi rozdílné. Různá úrodnost je způsobena jednak péčí, která je olivám věnována, ale také přirozenými cykly. Ty mají za následek, že množství oliv, které dozraje na 1 olivovníku, může být každý druhý rok až trojnásobné.
Olivník (Olea europea)
je robustní strom, který roste až několik staletí. Dorůstá do střední výšky, nepotřebuje příliš vlahy, roste na suché půdě. Lehce čelí zimě, ne však dlouhým mrazům, které můžou poškodit jeho výhonky velmi rychle, a tak značně snížit nadcházející úrodnost. Jestliže se olivovníku věnuje dostatečná péče, může dát první úrodu už pátým rokem. Nicméně plná produkce přichází až po několika desetiletích.
VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJE
Olivový olej se vyrábí procesem kontinuálního odstřeďování. Olivy procházejí dvěma centrifugami (neboli odstředivkami) - nejprve horizontální, pak vertikální. Vertikální odstřeďování může mít až tři fáze, z kterých se postupně získává: 1. olivový olej, 2. olivová břečka, 3. olivové výlisky, nebo jenom dvě fáze (v tomto případě se nevstřikuje voda, nebo jenom velmi malá dávka). Dvoufázovým odstřeďováním se získává: 1. olivový olej a 2. plastická masa.
Více informací o olivovém oleji se dozvíte zde.