Olivy obsahují zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a jsou bohaté na vitamíny K, A, E a D, které v těle působí jako výborné antioxidanty chránící buňky před poškozením volnými radikály.
Olivy pro zdraví
Veškeré prospěšné látky obsažené v olivách pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém a chrání srdce a cévy. Olivový olej posiluje imunitu, zpomaluje proces stárnutí a má významné protizánětlivé vlastnosti. Snižuje riziko vzniku revmatických chorob i rakoviny.
Olivy mají nízkou kalorickou hodnotu, zároveň však rychle zasytí a dodají potřebnou energii. Obsahují málo solí a jsou bohatým zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, jódu a polyfenolů.
Olivy zlepšují trávení a povzbuzují chuť k jídlu. Několik oliv před jídlem má významný vliv na zvýšení hladiny žaludečních šťáv, které urychlují trávení.
Olivy se hodí jako součást rozmanitých pokrmů. Využijete je při přípravě jednohubek, předkrmů, salátů i hlavních chodů a výborně doplňují pivo či víno.
Olivy se snadno uchovávají a vydrží uskladněné po dlouhou dobu. Díky praktickým balením jsou kdykoli po ruce.